Voorbereiding is 80% van het werk

Het vastleggen van geschiedenis
Kletsnat en ijskoud op de motor. In zomerkleding reden we midden in een helse hagelbui over de bergtoppen van Andorra. Het deerde niet want we waren getuige van de Tourzege van Dumoulin. Hij had de hele dag gestreden, was losgebroken en stevende nu, totaal onoverwinnelijk, af op de finish. Dáár bij zijn en van minuut tot minuut zijn klim naar victorie meemaken, dat was magisch. Dat zal ik nooit vergeten.

Voorbereiding is 80% van het werk
Mijn vak is natuurlijk heel anders dan dat van de architectuur. Bouwen doe je bij wijze van spreken voor de eeuwigheid, sportverslaggeving is vluchtig. Maar wat je misschien niet zou denken is dat het voor 80% op voorbereiden aankomt. Hoe beter ik dat doe, hoe relaxter ik aan de slag kan. Ik lees me heel goed in en maak van alle renners profielen. Zo ken ik precies alle ontwikkelingen die de mooie verhaallijnen opleveren.

Kill your darlings
Ik werk net als architecten in opdracht. Mijn eindredacteur is opdrachtgever. En die wil vaak mijn reportage flink inkorten. Soms ga ik daarover in discussie, hoewel ik ook gewend ben om mijn pareltjes te laten sneuvelen. Jammer, maar wat vooral telt is dat de inhoud overeind blijft. Die moet goed zijn en duidelijk, ook voor de minder ingewijden.

Net als bij een gebouw is de entree heel belangrijk. De eerste halve minuut van een reportage is cruciaal. De luisteraar moet erin worden getrokken. En dan geprikkeld en uitgedaagd blijven.

Duurzaamheid in ons vak
Duurzaamheid speelt een grote rol in de architectuur, in de sport helaas veel minder. Het gaat toch om de resultaten. En er zijn nog geen accu’s waarmee je elektrisch een hele bergetappe kunt verslaan. Toch zijn er positieve ontwikkelingen. Vroeger gooide renners hun afval langs de hele tour in de berm. Nu zijn er speciale waste-zones, waar het wordt opgeruimd. Zo blijft het landschap gespaard. We rijden door de mooiste gebieden. Ook de Architecten Wielerclassic wordt een prachtige tour.

Sebastiaan Timmerman is sportverslaggever bij de NOS en zal als spreker en coach deelnemen aan de Architecten Wielerclassic op 16 juni 2017.