Met de paplepel

Fietsen. Eigenlijk is dat er met de paplepel ingegoten toen ik als klein meisje met mijn vader mee fietste om bidons aan te reiken tijdens zijn vele trainingen voor triathlons en marathons. Ook heb ik meegedaan aan de kindertriatlon. Sinds een aantal jaren ben ik weer fanatieker aan het fietsen, onder andere om te trainen voor de triathlon van Apeldoorn (geen hele, dat is gekkenwerk).

Alle soorten en maten
Dat fietsen van mij komt in vele vormen. Als we steden bezoeken in Europa gaat de (vintage)racefiets mee en ook voor woon-werk verkeer heeft deze fiets de voorkeur. Is de bestemming wat verder weg dan probeer ik met de trein te gaan en neem ik eventueel de retro-vouwfiets mee. Als ik serieus ga trainen voor een rit gebeurt dat vaak op een wat nieuwere comfortabele racefiets die lekker soepel schakelt.

Maar wat nog leuker is, is op een fiets met zo min mogelijk toeters en bellen; een doortrapper. Een vast verzet en geen remmen. Met name je lichaam als ‘tool’. Dat vind ik mooi, daarom doe ik ook aan hardlopen. Voor dit vast verzet rijden bestaat er zelfs een competitie in Nederland (NLcritseries), hier komen ook vele internationale rijders op af. De snelheid, professionaliteit en het uithoudingsvermogen waarmee deze racers rijden, hebben mij nog altijd weerhouden om een keer mee te doen. Er kleeft natuurlijk ook iets meer risico aan het racen in deze klasse. Wel heb ik in deze series een eigen raceteam; spacemonkey fixed gear.

Fiets boven ander vervoer
Als vormgever sponsor ik met name deze lifestyle; de fiets boven al het andere vervoer verkiezen (lekker duurzaam), het simplistische, minimalistische en het harde werken. Daarnaast is de sfeer bij zulke events prettig en laagdrempelig. Allerlei zaken waar ik mij mee kan identificeren. En het is natuurlijk net even anders…

Voor de training van de Wielerclassic is de doortrapper de fiets waarmee ik nu mee train, maar tegelijkertijd is het ook een classic; een Jonkers uit Rotterdam. Ik rij veel over de Veluwe en ga ook alvast in omgeving van Deventer fietsen. Voor de Wielerclassic in Deventer kom ik met een fiets die remmen heeft, geen paniek! Vorig jaar heb ik voor het eerst meegedaan met de Architecten Wielerclassic, nooit geweten dat zoveel collega’s ook bezig zijn met fietsen! Het was een hele leuke dag, een mooie rit over de Veluwe en er heerste een ongedwongen sfeer. Ik kijk dus uit naar de volgende editie!

Susanne Bakkenist / Architectenbureau Spacemonkey